21 września 2017

Wegański czekoladowy krem z ciecierzycy

Hej!
Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszny wegański czekoladowy krem z ciecierzycy. Przepis jest banalnie prosty, a do przygotowania go potrzebujemy naprawdę niewiele składników. Krem może nam posłużyć jako smarowidło do kanapek, naleśników, dodatek do owsianek lub po prostu jedzony solo :) 





SKŁADNIKI
  • 100 g suchych ziaren ciecierzycy namoczonych przez noc
  • 10 sztuk daktyli
  • 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
Namoczoną przez noc ciecierzycę gotujemy ok. 40-60 min. Odcedzamy i czekamy aż ostygnie, po czym wsypujemy do blendera wraz z resztą składników i miksujemy na gładką masę. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję dodajemy odpowiednią ilość wody. 



WSKAZÓWKI
  • Jeśli zależy nam na czasie i chcemy pominąć proces moczenia i gotowania ciecierzycy, możemy zamiast tego kupić w sklepie puszkę już gotowej ciecierzycy, z której po prostu po otworzeniu odcedzamy wodę
  • Aby uzyskać lepszy smak i konsystencję, zamiast wody możemy dodać mleo roślinne.
  • Polecam przed wykonaniem kremu namoczyć wcześniej daktyle, dzięki czemu bardziej wydobędziemy ich słodki smak oraz całość będzie się o wiele lepiej miksować. 
  • Wariacji wykonania takiego kremu jest naprawdę dużo. Można dodawać gorzką czekoladę, masło orzechowe, cukier trzcinowy czy jakiekolwiek inne słodzidło, które mamy pod ręką. Pole do kombinowania ze składnikami jest jak widać szerokie, dzięki czemu nasz krem za każdym razem może smakować inaczej :)

4 komentarze:

  1. Genialny! Już wyobrażam sobie z nim moje placuszki :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. sam krem pewnie by mnie nie przekonał ale jak wspomniałaś o naleśnikach od razu ślinka mi pociekła- naleśniki z takim kremem będą na pewno genialne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie kremy - ciecierzyca daktyle to super połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń

Instagram