18 lutego 2018

Wysokobiałkowy, wegański obiad. Kremowy makaron z zielonego groszku z bobem i suszonymi pomidorami

Ostatnio na promocji w Rossmannie dostałam makaron, na który polowałam już od dawna, jednak trochę przeraziła mnie jego cena wyjściowa. Tym razem się udało - 50 procent taniej na produkty od tej firmy :D i tak, do domu wróciłam z makaronem z zielonego groszku, który widzicie na zdjęciu oraz makaronem z ciecierzycy 🥣


Cechuje się on wysoka zawartością i białka, bo posiada go aż 22g w 100 gramach, a także ciekawym smakiem oraz szybkim czasem gotowania. 



Przygotowanie całości zajmuje tylko chwile, a potrzebne są następujące składniki:
  • porcja zielonego makaronu

  • 100 gramów mrożonego bobu

  • namoczone suszone pomidory
  • roślinna śmietanka/ jogurt 


Makaron wrzucam do lekko osolonego wrzątku i gotuje do miękkości, ok. 6-7 minut. 
W trakcie gotowania do makaronu dodaje bób, odcedzam wodę. 




Do garnuszka z makaronem stojącego na małym ogniu, dodaje kilka łyżek wegańskiej śmietanki (u mnie jogurt kokosowy, który tez się sprawdzi), odcedzone suszone pomidory oraz przyprawy: pieprz, bazylię, czosnek niedźwiedzi lub świeży przeciśnięty przez praskę + opcjonalnie przyprawę pomidorową z czarnuszką, ale nadaje ona bardzo fajny smak :). 


Całość mieszamy, zdejmujemy z palnika czy z płyty (wyłączając je oczywiście :D) i jemy :)


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram