10 maja 2018

Kotlety buraczano-brokułowe


Dziś przepis na wegańskie kotlety warzywne. Zamiast połączenia brokuła i buraka, świetnie nadadzą się tu także inne warzywa, jak np. marchewka + kalafior, papryka, zielony groszek etc.

Składniki:
3 łyżki kaszy jęczmiennej *
pół startego na tarce brokuła
pół startego na tarce buraka
2 łyżki płatów drożdżowych
1 łyżka nasion chia/siemienia lnianego (dla sklejenia)
1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przyprawy:
bazylia, oregano, słodka papryka, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, pieprz




Kaszę gotuję na wodzie. Pod koniec gotowania dodaję do niej czosnek niedźwiedzi, czarnuszkę i mieszam.
W osobnym garnku podsmażam startego brokuła, buraczka. Dodaje przyprawy, nasiona chia.
Łączę z kaszą jęczmienną, płatkami drożdżowymi i łyżką koncentratu pomidorowego.
Formuję kotleciki, układam na papierze do pieczenia i wkładam do rozgrzanego piekarnika, piekąc z obu stron w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

*możemy użyć każdej innej kaszy, jaką mamy pod ręką, np. jaglaną, gryczaną (+ jeśli chcemy gf)



3 komentarze:

  1. Ale świetne! Muszę w końcu takie vege kotleciki zrobić :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być przepyszne :) Uwielbiam takie warzywne kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram