24 czerwca 2018

Rozgrzewająca quinoa w jabłku


Rozgrzewająca quinoa. W chłodniejszą pogodę sprawdzi się idealnie. Tutaj trochę w zimowych smakach.

Quinoa (nazywana także komosą ryżową) to roślina, która uprawiana jest już ponad od 5 tysięcy lat, głównie w Ameryce Południowej. Należy ona do pseudozbóż. Jej nasionka wytwarzają skrobię, jednak tak jak inne rośliny ją zawierające, nie jest ona zbożem.

Jej przygotowanie natomiast nie różni się niczym innym niż przygotowywanie kasz, które lubicie.



Quinoa posiada dużo pełnowartościowego białka. Jest też doskonałym źródłem węglowodanów złożonych dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz posiada niski IG.
Bogata w wiele witamin i minerałów (np. mangan, magnez, wapń, żelazo oraz miedź), a także w zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe.

PRZEPIS (1 porcja)
1 średnie jabłko

2 łyżki quinoa
3 łyżki otrębów gryczanych
2-3 suszone śliwki
mleko roślinne (u mnie pół na pół z wodą)
1 łyżeczka kakao
łyżka pestek dyni
przyprawa do szarlotki, czy jakakolwiek inna mieszanka zawierająca cynamon, goździki, kardamon

Wnętrze jabłka delikatnie wydrążyć.




Quinoa przepłukać i gotować razem z otrębami na średnim ogniu. W trakcie gotowania dodać pokrojone suszone śliwki. Gotować do momentu wchłonięcia płynów.
Pod koniec dodać łyżkę kakao, przyprawę do szarlotki i wymieszać.

Zawartość garnuszka przełożyć do środka owocu 🍎🍎Całość można posypać podprażonymi pestkami dyni.

2 komentarze:

Instagram