8 lipca 2018

Placki ciecierzycowe z bananem



Dziś przepis na bardzo dobre placki z ciecierzycy z dodatkiem banana. Do ich wykonania możemy użyć ugotowaną ciecierzycę, mąkę z ciecierzycy lub panierkę z tego produktu.
Dodany banan nada naszym plackom słodyczy oraz sklei je (podobnie jak nasionka chia), dzięki czemu nie są tu potrzebne jajka i placki są w 100% wegańskie.

Możemy je podawać z dowolnymi dodatkami.
U mnie są to maliny oraz roślinny jogurt kokosowy wymieszany z kakao.




Przepis

- 3 łyżki mąki z ciecierzycy lub panierki
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 mały banan lub pół większego
- 1 łyżeczka nasionek chia lub siemienia lnianego zalanych 1 łyżką gorącej wody
- ok. 1/3 szklanki wody/mleka roślinnego
- pół łyżeczki sody
- odrobina proszku do pieczenia

Ew. cynamon do smaku i ksylitol/erytrytol, gdyby placuszki byly zbyt mało słodkie.

Nasiona chia zalewam łyżką gorącej wody. Mieszam i zostawiam do wystygnięcia.
W misce umieszczam wszystkie suche składniki, dodaję rozgniecionego widelcem banana, mleko roślinne oraz zalane nasionka. Wszystko dokładnie ze sobą łączę i wykładam łyżką na rozgrzaną patelnię.
Smażę z obu stron i podaję z ulubionymi dodatkami.

2 komentarze:

  1. Placki z ciecierzycy robiłam tylko na wytrawnie :D Kusisz na eksperyment ze słodkimi!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle mąk już różnych wypróbowałam, ale tej z ciecierzycy jeszcze nie (o ile dobrze pamiętam :D). I właśnie z jej udziałem chciałam przygotować placuszki. Te Twoje wyglądają smakowicie i mają super skład :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram